yerba mate
Yerba Mate — ciekawostki

Yerba Mate — ciekawostki

Super Yerba mate nie jest spożywana na surowo, w pierwotnej formie. Przed dotarciem do konsumenta jest odpowiednio przetwarzana. Świeże liście Mate przechodzą przez kilka etapów przetwarzania, zanim będą gotowe do spakowania i sprzedaży. . W czarnej herbacie z kolei enzym oksydaza polifenolowa może utleniać polifenole, tworząc dimeryzowane związki.

 Jak przetwarza się yerbę mate? 

Przetwarzanie obejmuje więdnięcie liści i ich suszenie z podgrzewaniem. Czasami nawet prażenie i końcowe suszenie. Procesy te mogą różnić się czasem, a także temperaturą prażenia i suszenia. Okres dojrzewania yerby jest ważny dla uzyskania prawdziwie wysokiej jakości produktu i może trwać od 9, nawet do 36 miesięcy. Właśnie w ten sposób Yerba Mate zyskuje swój szczególny, wyjątkowy aromat i niezapomniany, bogaty smak. Warunki przetwarzania różnią się w zależności od założeń producenta odnośnie do smaku i aromatu herbaty Yerby Mate. W przypadku produktów przemysłowych proces dojrzewania jest przyspieszany od 2-3 dni do maksymalnie 3 miesięcy. Po wszystkich procesach suszenia i dojrzewania następuje końcowe mielenie suszu w specjalnych kamieniach młyńskich dedykowanych do yerby. Może być ona mielona na małe lub duże większe kawałki, co zależy od potrzeb danego producenta i marki.

Różnice między Yerbą Mate a zwykłą zieloną herbatą

Yerba Mate przechodzi bardzo szybką fermentację i proces prażenia, który dezaktywuje enzym oksydazę polifenolową. Różnica w procesie prażenia polega na tym, że liście zielonej herbaty są gotowane za pomocą pary lub prażone na specjalnej patelni. Z kolei liście yerby są szybko podgrzewane na otwartym ogniu. Ten proces różni się znacząco od procesu produkcji czarnej herbaty. W czarnej herbacie enzym oksydaza polifenolowa może utleniać polifenole, tworząc finalnie teaflawiny z katechin.

Główną różnicą między produkcją zielonej herbaty a yerby mate jest więc metoda suszenia. Zielona herbata jest suszona głównie przez szybkie, wysokotemperaturowe suszenie powietrzem, pozwalające zachować więcej cech świeżego liścia herbaty. Wzmacnia też charakterystyczne związki smakowe i aromat otrzymywanego suszu.