yerba mate
Yerba mate — przydatne informacje

Yerba mate — przydatne informacje

Yerba Mate to napój tonizujący, który przygotowuje się z liści ostrokrzewu paragwajskiego (łac.ilex paraguariensis). Jego użycie jest integralną częścią kultury Ameryki Południowej. Rdzenna ludność afrykańska od niepamiętnych czasów używała go jako napoju pełniącego funkcję kulturową i leczniczą. Udowodniono naukowo, że Yerba Mate obniża poziom cholesterolu, chroni wątrobę, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, a także poprawia funkcjonowanie nerek. Wpływa też korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, a także stosuje się go w celu zmniejszenia masy ciała i leczenia otyłości.

Dlaczego yerba mate jest korzystna dla zdrowia?

Yerba Mate przyczynia się do ochrony DNA przed utlenianiem, dzięki działaniu przeciwutleniającemu. Jest więc związana z profilaktyką przeciwko zapobieganiu nowotworom. Yerba Mate uzyskała obecnie zainteresowanie poza Ameryką Południową także w Stanach Zjednoczonych i całej Europie.

Przygotowywanie yerby mate

Yerba mate to napój o dość specyficznej metodzie przygotowywania. Można ją pić, wielokrotnie zalewając wysuszone liście yerby wodą o temperaturze 70-85 stopni Celsjusza. Pije się ją przez specjalną rurkę, czyli bombillę. Naukowo ta metoda spożywania yerby nazywa się perkolacją.

W Stanach Zjednoczonych na cele sprzedaży Yerba Mate jest pakowana nawet w pojedyncze torebki z herbatą (zawierające od 1 do 2 g) lub produkowana jako koncentrat stosowany jako składnik w przemyśle spożywczym lub nawet produkcji suplementów diety.

Literatura naukowa podaje, że Yerba mate – tanio kupisz na portalu bee.pl stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, działa moczopędnie i przeciwutleniająco. Ma również właściwości lecznicze dla układu sercowo-naczyniowego, chroni przed utlenianiem DNA i lipoproteinami o niskiej gęstości. Niektóre badania wykazały również jej potencjał w leczeniu otyłości. Regularne picie naparu zmniejsza apetyt, co prowadzi do zmniejszonego łaknienia na niezdrowe, wysokoenergetyczne pokarmy. Zdecydowanie warto wypróbować wprowadzenie jej do swojej codziennej diety.